Januaristressen

 
Nu har 2014 börjat! Hur känns det så här långt? Underbart? Härligt? Ångestfyllt? Sorgligt? Jag tror att de flesta har blandade känslor för januari, då julen är slut och det nya året börjar. Många har nyårslöften som ska uppfyllas på direkten, och vi går nästan alltid ut för hårt. 
 
Egentligen är januari ingen bra månad för nystart, höga målsättningar och stora satsningar. Det är en mörk månad, ofta med tråkigt väder, och vi är trötta efter den händelserika julen. Få känner sig fräscha och pigga att starta ett nytt liv och börja träna, och de som gör det går ofta ut alldeles för hårt. Det gjorde jag, till exempel. Jag har haft träningsvärk i fyra dagar efter mitt benpass i måndags!
 
Egentligen borde vi sakta ner tempot i januari och unna oss en paus från onödigt jobbiga saker. Boka in en massage, gå på spa, ta promenader med en vän, lägg saker som inte måste göras direkt åt sidan och tillåt dig att slappna av lite. Det sista vi behöver efter julen är mer stress, fler krav, och en klump i magen av de där tre julkilona som smugit sig på under december. Inte gör hurtiga tillrop såsom "Sprang en halvmil idag, härligt!" saken bättre heller. 
 
Så här kommer några tips på hur du kan överleva januari utan att sabba dina nyårslöften direkt: 
 
För lediga dagar: 
Gå upp i tid på morgonen även om du är ledig.
Gör i ordning en ordentlig frukost som du tycker om. Lägg tid på att äta och känna smaken.
Ta en promenad medan det är ljust för att väcka kroppen och få lite dagsljus på näsan.
Ta ett bad med badbomber och njut av att kroppen slappnar av.
Laga mat eller baka något gott till dig själv och familjen!
Håll dig sysselsatt. Fastna inte framför datorn, iPaden eller telefonen. Lägg undan elektronik och lägg pussel, städa, dansa, prata, yoga, träna, måla naglarna, spela kort, sjung, spela musik... Befria dig från Facebook! (och våga inte instagramma eller facebooka det du håller på med!)
Läs en bok på kvällen istället för att se en film. Jag vet, det låter helt knäppt, men prova! Det blir mycket lättare att somna.
Gå och lägg dig i tid så att du vaknar utvilad dagen efter.
 
Jobbdagar: 
Gå upp en kvart tidigare (även om det känns jättetungt) och sträck på dig. Sträck ut kroppen, böj på benen, upp på tå, svinga med armarna... Det ser kanske löjligt ut, men din kropp kommer att tacka dig!
Om du har ett stillasittande jobb, eller går i skolan, sätt ett larm varje halvtimme och ställ dig upp och sträck på dig. Svårt att åstadkomma i skolan, kanske, men gör då samma sak under rasterna. 
Gå ut på lunchen! Världens klyscha, men det är sant. På vintern går vi ofta till jobbet före soluppgången och hem i mörkret. Ta vara på dagen om du kan. 
Släpp lite krav. Det är okej att skjuta upp saker ibland, särskilt i januari. Ta en fikapaus och andas en stund. Det gör stor skillnad.
Skippa tvn och Facebook. Det har en tendens att suga upp en hel kväll. Läs en bok eller gå på ett träningspass istället. 
Gå och lägg dig i tid. 
 
Mitt huvudargument är: släpp efter på kraven och lev lite. Januari behöver inte vara riktigt så jobbigt. Du har ett helt år på dig att uppfylla nyårslöftena, och att slita ut sig redan under första månaden är väl onödigt? 
Livet är här och nu. 
 
Ha en underbar kväll!

Kommentera här: