Om dieter och att lära känna sig själv

Med medias hjälp kommer vi idag aldrig ifrån budskapet: "du ska bli smalare, du duger inte som du är". Nya dieter haglar över oss och alla påstår samma sak: de är det enda som funkar. Paleo, LCHF och 5:2 är några av trenderna just nu. Jag säger inte att de inte är bra, utan att du ska lära känna dig själv. Det är mitt budskap i det här inlägget. 
 
Innan du provar på en diet bör du ta kontakt med en läkare - så säger alla, men vem gör egentligen det? Väldigt få. Men även hos den friskaste av människor kan det slå fel, särskilt om du inte lyssnar på dig själv. Jag har provat många olika kosthållningar, med allt från vegansk till lågkolhydratkost, och även fasta (ja, jag har provat!), och kommit fram till att en kosthållning med övervägande kolhydrater, och fett från vegetabiliska källor, får mig att må som allra bäst. Efter en måltid på kött, ost, grönsaker och fet sås, eller liknande, känns min kropp tung och kraftlös. 
 
Min kropp skulle med andra ord inte alls tycka om att leva efter LCHF-dieten, utan jag ratar hellre kött för fullkornspasta och frukt i stora lass. Du kanske är tvärtom. Eller så vill du njuta av en "normal", blandad kosthållning med ostmackor och pizzakvällar, och istället fasta ett par dagar i veckan. Eller så ratar du mjölk och gluten för att satsa på stenålderskost. Det är helt upp till dig, men kom ihåg: LYSSNA PÅ DIN KROPP! Var uppmärksam på signalerna den sänder, och lura inte dig själv. Mår du dåligt av pasta, skippa det! Känner du dig, som jag, tung och äcklig av kött, ät inte det. Ingen kropp är den andra lik, och din livsmaskin är en avancerad apparat som kräver gott omhändertagande. 
 
 
Som parentes kan jag tillägga att kroppen ibland luras, särskilt när den utsätts för kemiska tillsatser såsom sötningsmedlet aspartam. Olika människor reagerar olika mycket på detta ämne, och min kropp får kalabalik och jag drabbas av ett sötsug som varar i upp till en vecka. Andra känner inte av något alls. Kroppen försöker ibland tala om för dig att du är hungrig en timme efter att du ätit en stor måltid, då är det okej att inte lyssna. Antingen spelar sötsuget dig ett spratt, eller så är du uttråkad. 
 
Så blanda sunt förnuft med uppmärksamhet för kroppens signaler. Ät sådant du mår bra av, och anamma en kosthållning som håller i många år. Det finns quick fixes, men de är inte bra. Satsa på att MÅ bra, istället för att se bra ut. Och kom ihåg att inte ens fitnessmodeller har magrutor hela tiden. 
 
Vill du följa en diet så gör det. En viss diet eller kosthållning kanske passar dig som handen i handsken, men var försiktig med att ta saker till det extrema. Din kropp ska orka med dig i många år. 
 
Ha en fin kväll och ta hand om er!